Blog

Holi, a Színek Ünnepe

Holi, a Színek Ünnepe – India A „holi” minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb indiai ünnep, a színek fesztiválja. Mivel Indiában az ünnepek időpontja holdnaptárhoz kötődik, a holi minden évben máskor van: február utolsó és március első hete körül, amikor éppen telihold van. Legalább két napig, maximum egy hétig tart. Ilyenkor az emberek máglyával űzik el a gonoszt, majd porfestékkel, színes festékes vízzel locsolják egymást – így emlékeznek Krishna cselekedeteire. Itt zajlik a reggeli fürdés, amikor a falu lakói ünnepre, munkába, és iskolába készülvén tisztálkodnak. Még a közeli templom elefántja – Laksmi is lejön, az ő fürdésében a kevéske itteni turista is segíthet. A központ fele sétálva, már érződik a levegőben, hogy ez a nap más, mint a többi. A gyerekek a sarkokon – még óvatosan, kérdezgetve locsolnak bennünket a vizes palackokban feloldott színes festékekkel, de a téren már emelkedett a hangulat. A szivárvány összes színében pompázó tömeg fogad bennünket. Szinte eufóriába esve táncolnak, a tágabb körben állók nézik őket, „happy holi” kiáltások mellett festéket szórnak egymásra. Már délelőtt nagyon meleg van, 30-35 C, így már elkél frissítés. Persze ez nem egyszerű, rejt kihívásokat. Néha jó megpihenni, és az aktuális színek, és festékrétegekkel lefotózni egymást. Vidéken az ünnep végét a helyi rendőrök közbelépése jelenti. Kora délutánra a tömeg teljesen felszabadulttá válik, ezt fékezik meg a rendőrök békés eszközökkel hazaterelve a résztvevőket. Egy nagyvárosban már ez nem tud megtörténni, a felbátorodott, hagyomány és törvénytisztelő indiaiakat gyakran csak erőteljes fellépéssel sikerül lenyugtatni. Vallasforum.hu így ír a Holiról: „A Holit február-március hónap teliholdas napján ünneplik. A hagyomány szerint az emberek ilyenkor porfestéket és színes vizet szórnak, illetve locsolnak egymásra. Ezt Bradzsában (a Vrindávana körüli területen), különösen Varsanában és Nandagrámában igen nagy vidámsággal ünneplik meg. A Holiról szóló egyik történet szerint egyszer, amikor Prahláda Mahárádzsa saját apja imádata helyett annak ellenségét, az Úr Visnut akarta imádni, apjának húga, Holiká, akit a tűz nem égetett, a kisfiúval együtt beült egy nagy tűzbe, hogy megölje őt. Prahláda odaadása azonban olyan nagy volt, hogy megvédte őt a tűz karmaitól, miközben Holiká viszont halálra égett. Erre emlékezve Holi előestéjén nagy tábortüzeket gyújtanak egész Indiában, melyekbe az új gabonatermésből egy részt felajánlásként beledobnak.” Ez az ünnep, mint sok más is már, világhódító útra indult. India után egy videón keresztül Amerikába és Európába is eljutott a Színek Ünnepe!
Veronika Brazdilova xerox

Új régiós felállásban a Xerox Magyarország

A magyar, a szlovákiai és a cseh leányvállalat központi vezetés alatt folytatja a tevékenységét. Három közép-európai ország – Magyarország, Szlovákia és Csehország – kerül közös vezetés alá a Xerixnál. A három leányvállalat tevékenységének összehangolását idéntől Veronika Brazdilova irányítja. Az MBA diplomáját stratégiai menedzsmentből a Nottingham-i Egyetemen megszerző Brazdilova a karrierjét a prágai Eurotelnél kezdte, ahol 1999 és 2005 közt számos vezető posztot töltött értékesítési területen. Az Eurotel után Csehország legnagyobb telekommunikációs vállalatához, a Telefonica-hoz igazol, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal 2014-ig dolgozott. Értékesítési igazgatóként kezdte a pályafutását, majd az indirekt csatornák még hatékonyabbá tételéért felelt. Végül a kis-és középvállalati ügyfelekkel foglalkozó divízió stratégiai irányítója volt. 2014 júniusában nevezték ki a Xerox csehországi leányvállalatánál élére. Ügyvezető igazgatóként növekedési pályára állította a céget, és mélyreható, pozitív változásokat valósított meg a szervezeti kultúrában az elmúlt bő másfél esztendőben – írja a cég a kinevezésről kiadott közleményében. Ettől az évtől kezdve az új struktúrában működő, egységes irányítás alá vont cseh, szlovák és magyar Xerox leányvállalat ügyvezető igazgatói feladatait látja el. Ebben a pozícióban a legfőbb feladata, hogy csapatával együtt olyan kezdeményezéseket, megoldásokat vezessen be, amelyek harmonizálják az üzleti folyamatokat, a szervezeti működést és növelik a három cég hatékonyságát. A vezető szeretne építeni a cseh, a szlovák és a magyar leányvállalat szoros együttműködésére, valamint az eddig felhalmozott közös tapasztalatokra. A három ország együttműködésétől és a közös irányítástól költségcsökkentést is vár a cég. A tavaly év elején kinevezett magyarországi ügyvezető, Marius Persinaru megbízatása tavaly év végével a három ország közös vezetés alá vonásával megszűnt.
online nyomda

Az online nyomdák helyzete

Egy felmérés adatai alapján a német nyelvterületen kb. 1600 olyan kisebb-nagyobb internetes nyomda működik, melyek munkájuk során aktívan alkalmazzák az internetes kereskedelmi megoldásokat, lehetőségeket. Az elemzések megállapították, hogy mindössze 160 olyan nyomda van, akiknél ez az új módszer nyereség termelését is eredményezi. A meglepő megállapítás feltehető oka, hogy valószínűleg nem megfelelően kidolgozott, vagy „testre szabott” internetes rendszert alkalmaznak. Szakértők véleménye szerint egy adott nyomdában alkalmazott online-shop rendszert csak speciálisan képzett informatikai szakemberek képesek sikeresen optimalizálni.
További információk: www.bvdm-online.de
xerox szövegfordító

Itt a szöveget fordító XEROX fénymásoló

Érdekes megoldással rukkolt ki a Xerox azok számára, akik valamilyen fordítószolgálatot szeretnének igénybe venni. Képzelje el, hogy betesz egy dokumentumot a fénymásolóba, és a másolatot már másik nyelvre lefordítva olvashatja. Bár hihetetlennek tűnik, de van már ilyen fénymásoló (a Xerox ConnectKey technológiájával működik), és ez is része a Xerox új Easy Translator szolgáltatásának. Amúgy felhő alapon is működik az egész, így akár a webről, akár mobileszközünkről is feltölthetünk fordítandó szöveget a szolgáltatás weboldalára, ráadásul több mint 30 különféle formátumban, így jó a pdf, de az sem baj, ha mondjuk egy jpg formátumú képet töltünk fel. Különféle fordítási opciók közül lehet választani, azaz gépre is bízhatjuk a fordítást, de azt is kérhetjük, hogy ember végezze el a munkát. Ennek megfelelően változnak az árak is, amelyeket itt lehet megnézni, a választható nyelvek terjedelmes listájával együtt, amelyben a magyar is benne van. Ha valaki csak kirpóbálná a szolgáltatást, azt ingyen is megteheti. Egyébkén érdemes „nagyban” játszani, a Xerox ugyanis óriási mennyiségi kedvezményt ad a fordításra, előfizetésben 10 ezer oldal csak 500 dollárba kerül.
Forrás: hvg.hu
xerox cég
Szétválasztják a nyomtatóüzletágat és az üzleti szolgáltatásokat nyújtó részleget, így két – önmagában is hatalmas – cég jön létre. A Xerox bejelentette, hogy a jövőben két cégként fog működni és mindkettő a tőzsdén bejegyzett vállalkozás lesz. Az információk alapján az egyik társaság kifejezetten a hardverekkel, vagyis a nyomtatókkal és a fénymásolókkal, míg a másik az üzleti szolgáltatásokkal foglalkozik majd. Ursula Burns, a Xerox vezérigazgatója kijelentette, hogy a két új önálló vállalkozás egyaránt képes lesz a saját gyorsan fejlődő piacán vezető szerepet betölteni és a kínálkozó lehetőségeket kihasználni a piaci részesedései, illetve a bevételei növelésére. A dokumentumtechnikai vállalat értéke 11 milliárd dollár körül alakul és kereken 40 000 embert foglalkoztat majd, míg a második társaság értéke 7 milliárd dollár lesz. Utóbbi számára a Xerox egy 3 éven át tartó átszervezési programot tervez, amelynek köszönhetően idén 700 millió dolláros, míg a három év alatt összesen 2,4 milliárd dolláros megtakarítást érhet el. A döntés előtt Carl Icahn befektető nyomást gyakorolt a Xerox menedzsmentjére, ennek köszönhetően az üzleti szolgáltatásokat kínáló vállalatban három igazgatótanácsi helyet is kaphat majd.
Forrás: sg.hu